Blog

Hogyan párásítsunk a lakásban

2020.07.10 16:00
Hogyan párásítsunk a lakásban

A lakás alacsony páratartalma okozhat légúti problémákat, orr- és szájnyálkahártya kiszáradását, szemszárazságot. A krónikus légúti megbetegedéseket súlyosbíthatja az állandó száraz levegő, valamint a bőr is kiszárad tőle. Viszont, a túl nedves levegő sem tesz jót, mivel kedvez a penész kialakulásának, ezért fontos tudni, hogy hogyan párásítsunk.

Egyszerűbb módszerből több is van, pl. sokat segítenek a szobanövények. Többféle olyan növény van, amelyek párásító funkciójukon túl a szoba levegőjének minőségét is javítják, tisztítják azt. Válaszd a nagy levelű, trópusi fajtákat, ezek párásítanak jól. Növelheted a páratartalmat, ha a növényeket gyakrabban öntözöd, vagy spriccelős flakonból párásítasz körülöttük.

Segíthet, ha zuhanyzáskor nyitva hagyod a fürdőszobaajtót, így a fürdéskor keletkező pára eloszlik a lakásban, nem ragad be a fürdőbe.

Télen különösen fontos, hogy párásítsunk a lakásban, mivel a fűtés hatására még inkább lecsökken a páratartalom. Kaphatók különböző, fűtőtestre akasztható, mókás kis párásítók, amiket elég feltöltened vízzel, és a hő hatására gőz képződik bennük, ami szintén jót tesz a lakás páratartalmának.

Karácsony környékén hangulatosak a mécsessel működő kis párologtató-edények is, ezekbe illóolajat is tehetsz a vízhez keverve. De a párásítással nem kell megvárnod a fűtési szezont, hiszen a légkondi is száríthatja a lakás levegőjét. Bármelyik évszakban elhelyezhetsz egy vízzel teli, szép tálat a szoba valamelyik pontjára. A vízbe cseppenthetsz illóolajat, vagy tehetsz bele virágokat, így dekorációs, illatosító funkciója is lesz a párásításon kívül.

Amennyiben az egyszerűbb módszerek nem javítanak az eredményen, ideje, hogy elektromos készülékkel párásítsunk. Ezeknek több típusa létezik, vannak meleg párásítók, amelyek forralják a vizet, majd az így keletkezett gőzt juttatják a levegőbe, ezzel szemben hideg párásítók nem forralnak. De létezik ultrahangos készülék is, ami az ultrahang segítségével szétbontja, porlasztja a vízmolekulákat.

USB-s párásító ventilátor

 

Vásárlás előtt érdemes utánajárnod, hogy melyik a számodra legmegfelelőbb készülék, hiszen nem mindegy, hogy melyik milyen zajszinten működik, vagy mennyi időt kell üzemelnie naponta. Bárhogy is döntesz, figyelj rá, hogy túl párás se legyen a lakás levegője!

Hordozható légkondicionáló beépített LED-es hangulatvilágítással rendelkezik, csendes működésű, helytakarékos kialakítású. Hűti, tisztítja és nedvesíti a levegőt 5 négyzetméteres körzetben körülötted. Víztartályába 8 órára elegendő víz fér (kb.600 ml). Ideális megoldás, amivel megszabadulhatsz az izzadástól és megspórolhatod a méregdrága klíma árát is egyszerre. 

Mit szólnál egy mini készülékhez, amit magaddal vihetsz bárhová, ahol szeretnél egy kis frisstő párát?Az USB ventilátor veled lehet a konyhában, teheted az íróasztalodra, de akár utazásra nyaralásra is magaddal viheted.

Még több hűsítő, párásitó megoldást találhatsz ITT ››

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.