Blog

Klasszikus húsvéti ételek

2021.03.16 15:10
Klasszikus húsvéti ételek

A húsvét egyet jelent a tavasz kezdetével. Rengeteg népszokás és hagyomány kapcsolódik ehhez az ünnephez, már a kereszténység előtti időkből is. Mivel a hosszú és szegényes böjti időszakot követő ünnepről van szó, ezért a húsvéti ételek is ennek megfelelően készülnek: húsos, gazdag fogások friss tavaszi zöldségekkel feltálalva. (A böjti időszak alatt sokan csak napi egyszer ettek, akkor is főképp növényi ételeket, kenyérféléket.)

Elengedhetetlen húsvéti ételek

Van néhány olyan húsvéti étel, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Az egyik ilyen örök klasszikus a húsvéti kalács. Elsőre bonyolultnak tűnhet az elkészítése, pedig teljesíthető vállalkozás akkor is, ha kezdő háziasszony vagy. Lehet sima, töltetlen, amit sonkához illik kínálni, és vannak az édesebb, kakaós desszertvariációk is.

A tojás szintén elmaradhatatlan és jelképes része a húsvéti asztalnak, nélküle nem is húsvét a húsvét. Többféleképpen felhasználható például hidegtálakban, szendvicsekben, vagy kaszinótojásként megtöltve. Ha a minőségre törekszel, akkor válaszd a háztájit a szupermarketek kínálata helyett.

Tojás szeletelő 2990 Ft »»    Tojás főző formázó szett 2490 Ft »»

Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a húsvéti sonka sem. A télről elrakott füstölt sonkát elég sokáig kell főzni, hogy puha és omlós legyen, de megéri a fáradtságot. Friss, csípős reszelt tormával, zsenge tavaszi zöldségekkel (retek, újhagyma) és kaláccsal hidegen, szendvicsfeltétnek, vagy melegételekhez adva is kiváló hozzávaló. Intenzív füstös ízt kölcsönöz az ételeknek és sózni sem igazán szükséges.

Kedvelt hagyományos főétel a bárányhús. Manapság igen alacsony a bárányhúsfogyasztás, de húsvétkor még sok család asztalán megtalálható. Készíthetsz belőle sültet, de ragunak vagy pörköltnek is kiváló, illetve a bárányborda is kitűnő ünnepi fogás.

Húsvéti desszertek

Mivel kora tavasszal még nincsenek hazai friss gyümölcsök, ezért nehéz gyümölcsös édességet alkotni, de szerencsére van egy klasszikus húsvéti desszert gyümölcs nélkül, ez pedig a répatorta. Többféleképpen elkészíthető, sok recept kering az interneten. Van vegán verziója is, de a fűszerezésben is vannak különbségek. Aki még nem kóstolta, az idegenkedhet tőle, pedig ha jól van elkészítve – ami szerencsére nem bonyolult -, akkor kenterbe veri a legjobb gyümölcstortákat is. Emellett teret hódítanak maguknak a különböző tiramisu-variációk, felfújtak és édes péksütemények is.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.