Ki ne szeretné a gofrit? Gyerekkorunk finomsága, az igazi strandkaja a lángos és a palacsinta mellett, egy jó hétvégi ágyba reggeli a párunktól, vagy közös szombat reggel a gyerekekkel, sorolhatnánk az emlékeket.
Egyszerűen elkészíthető, és többféle feltét teszi izgalmassá. Lekvárral, nutellával megkenve, vagy csak porcukorral meghintve, a gofri mindenképp finom! A legjobb helyeken csokihabot nyomnak rá, ez is elkészíthető otthon olvasztott csoki és tejszínhab segítségével.
Bár egyszerűen elkészíthető, de sajnos nem elronthatatlan. Előfordulhat, hogy leragad a tészta, esetleg leég a gofri.
Ezek a szerencsétlen kellemetlenségek viszont a megfelelő recept és a megfelelő gofrisütő segítségével könnyen kiküszöbölhetőek.
Gofritészta készíthető sütőporral és élesztővel is.
Mindkettő finom, viszont a sütőporral egy fokkal egyszerűbb dolgozni, így most az azzal készült receptet olashatod:
Amire szükséged lesz:
- 1 csomag sütőpor
- 400 g liszt
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 100 g puha vaj
- 120 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 500 ml tej
Első lépésként keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. A cukrot keverd ki a vajjal, majd add hozzá a vaníliás cukrot és a tojásokat, végül a tejet és a sütőporos lisztet is keverd bele. A tészta állagának sűrű palacsintatésztára kell hasonlítania. Amennyiben túl sűrűnek vagy túl hígnak érzed, akkor tej vagy liszt hozzáadásával módosíthatsz rajta. Keverd az egészet csomómentesre, és kanalazd a gofrisütőbe, majd pár perc alatt süsd aranybarnára.
Tipp: érdemes rácson hűteni, így nem puhul meg a tészta párától, és ropogós marad a külseje. Tálald ízlés szerinti feltétekkel.
A recept tehát megvan, de miben süsd? A régebbi típusú klasszikus elektromos gofrisütők elég jól szoktak működni, viszont ki kell olajozni őket, hogy ne ragadjon a tészta. Olajjal sütni pedig nem a legideálisabb dolog, főleg ha diétázol. Szerencsére van más megoldás is: például a szilikon gofrisütőforma. Mivel a szilikon nem tapad, így nem szükséges olajozni a formát, és segítségével sütőben kisüthető a gofri.
Igy használd a Gofri sütő szilikon formát:
|
|
|
Öntsd bele a tésztát úgy, hogy az ellepje a csúcsokat. Helyezd egy tepsire és tedd be a 220ºC-ra előmelegített sütő középső rácsára kb. 8-9 percre.
|
Vedd ki a formát a sütőből és hagyd hűlni néhány percig, majd fejtsd ki a gofrikat a formából a tepsire, a mintás felükkel felfelé. Süsd a gofrikat a másik felükkel felfelé aranybarnára.
|
A megsült gofrikat ízesítsd ízlésed szerint. |
Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.