Blog

Ilyen a tökéletes gofri

2022.04.08 18:00
Ilyen a tökéletes gofri

Ki ne szeretné a gofrit? Gyerekkorunk finomsága, az igazi strandkaja a lángos és a palacsinta mellett, egy jó hétvégi ágyba reggeli a párunktól, vagy közös szombat reggel a gyerekekkel, sorolhatnánk az emlékeket.

Egyszerűen elkészíthető, és többféle feltét teszi izgalmassá. Lekvárral, nutellával megkenve, vagy csak porcukorral meghintve, a gofri mindenképp finom! A legjobb helyeken csokihabot nyomnak rá, ez is elkészíthető otthon olvasztott csoki és tejszínhab segítségével.

Bár egyszerűen elkészíthető, de sajnos nem elronthatatlan. Előfordulhat, hogy leragad a tészta, esetleg leég a gofri.

Ezek a szerencsétlen kellemetlenségek viszont a megfelelő recept és a megfelelő gofrisütő segítségével könnyen kiküszöbölhetőek.

Gofritészta készíthető sütőporral és élesztővel is.

Mindkettő finom, viszont a sütőporral egy fokkal egyszerűbb dolgozni, így most az azzal készült receptet olashatod:

Amire szükséged lesz:

  • 1 csomag sütőpor
  • 400 g liszt
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 100 g puha vaj
  • 120 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 500 ml tej

Első lépésként keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. A cukrot keverd ki a vajjal, majd add hozzá a vaníliás cukrot és a tojásokat, végül a tejet és a sütőporos lisztet is keverd bele. A tészta állagának sűrű palacsintatésztára kell hasonlítania. Amennyiben túl sűrűnek vagy túl hígnak érzed, akkor tej vagy liszt hozzáadásával módosíthatsz rajta. Keverd az egészet csomómentesre, és kanalazd a gofrisütőbe, majd pár perc alatt süsd aranybarnára.

Tipp: érdemes rácson hűteni, így nem puhul meg a tészta párától, és ropogós marad a külseje. Tálald ízlés szerinti feltétekkel.

A recept tehát megvan, de miben süsd? A régebbi típusú klasszikus elektromos gofrisütők elég jól szoktak működni, viszont ki kell olajozni őket, hogy ne ragadjon a tészta. Olajjal sütni pedig nem a legideálisabb dolog, főleg ha diétázol. Szerencsére van más megoldás is: például a szilikon gofrisütőforma. Mivel a szilikon nem tapad, így nem szükséges olajozni a formát, és segítségével sütőben kisüthető a gofri.

Igy használd a Gofri sütő szilikon formát:

Öntsd bele a tésztát úgy, hogy az ellepje a csúcsokat.
Helyezd egy tepsire és tedd be a 220ºC-ra előmelegített sütő középső rácsára kb. 8-9 percre.

Vedd ki a formát a sütőből és hagyd hűlni néhány percig, majd fejtsd ki a gofrikat a formából a tepsire, a mintás felükkel felfelé.
Süsd a gofrikat a másik felükkel felfelé aranybarnára.

A megsült gofrikat ízesítsd ízlésed szerint.


Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.