Blog

Mosózsák gyakori kérdések

2022.01.04 12:00
Mosózsák gyakori kérdések

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a háztartásokban a mosózsákok. Sok háziasszony találja őket nagyon hasznosnak, azonban még sok a kérdés körülöttük. Most ezekre próbálunk meg válaszolni.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a mosózsák.

A mosózsák egy lyukacsos, hálószerű anyagból készült zsákocska, amit arra találtak ki, hogy a kényes ruhák mosásában segítségedre legyen. Többféle méret és kialakítás kapható belőle. A legtöbben fehérneműk mosására alkalmazzák előszeretettel, mert kíméli az anyagot és mert így nem tud beleakadni más ruhába vagy a mosógép dobjába pl. a melltartó csatja, vagy ha elszabadulna a merevítő, az sem tud kárt tenni a mosógépben.

Melltartóhoz kapható kifejezetten melltartó formában kialakított mosózsák, amiben biztosan nem fog eldeformálódni az anyag és a merevítők, illetve kevésbé nyúlnak meg a pántok.

Nézzük, miket érdemes a fehérneműn kívül mosózsákkal mosni. A csipkéből készült holmik is meghálálják, ha nem dobod be őket önmagukban a gépbe, hanem zsákba teszed őket. Hasznos lehet zoknik esetén is, mert így biztosan nem marad bent a gépben egy sem, egyszerre ki tudod szedni az összeset.

Mosható-e benne cipő? Igen, cipők mosására is kiváló választás lehet egy mosózsák.

Ehhez kaphatók speciális kialakítású zsákok, amikben biztonsággal kimoshatók a vászon- és sportcipők. Ezek a zsákok extrán párnázottak, így védik a mosógép dobját, és a cipők mosása által keltett zajt is hatékonyan csökkentik. Ezzel a módszerrel akár együtt is moshatod a cipőidet és a ruháidat, nem fognak kárt tenni egymásban.

A mosási utasításokat azonban mindig szigorúan tartsd be, mert a magas hőfok kárt tehet például a cipő ragasztásában, illetve a mosószer összetétele sem mindegy.

Használható-e szárítógépben? Igen, vannak olyan zsákok, amik kifejezetten mosó- és szárítógépben is használhatóak. Mindig figyeld a leírást és a használati útmutatót.

Kárt tehet-e a gépben? Nem, pont ellenkezőleg, hiszen a kilógó kapcsok és anyagrészek nem tudnak beleakadni a mosógép dobjába. Ez egyébként súlyos hibákhoz vezethet, ha megtörténik, ezért érdemes óvatosnak lenni.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.