Blog

Szobai futónövények – hogyan futtasd őket?

2021.11.22 16:10
Szobai futónövények – hogyan futtasd őket?

Nálad is sok a szobanövény és kész dzsungel a lakás? A nálunk cserépben tartott növények a eredeti élőhelyükön, Dél-Amerika esőerdeiben fákra kapaszkodnak fel, így természetes, ha szobai körülmények között is megpróbálnak terjeszkedni, de ez egy idő után káoszba fullad. Hajlamosak ugyanis gyorsan megnyúlni és kusza indákat növeszteni, amik nem biztos, hogy jól mutatnak majd a polcról lecsüngve.

Ha már mindenhonnan futónövények lógnak és kezdik átvenni az uralmat a lakás felett, de nem tudod esztétikusan elrendezni őket, akkor ez a cikk neked szól! A problémát többféleképpen lehet orvosolni, mutatjuk, hogyan.

Ha nem akarod a növényeidet túl hosszúra megnöveszteni és futtatni, akkor bizony időnként vissza kell vágnod belőlük. Bár ez elsőre kicsit kegyetlenek tűnhet, a jó hír, hogy ezek a levágott indák nagyon könnyen meggyökeresednek. Ledughatod őket az anyanövény mellé – így bokrosítva az összhatást -, vagy el is ajándékozhatod őket, így nem vesznek kárba. (Vízben is gyökereztethetők.) A rendszeres metszés eredményeként a növényed több helyen fog elágazni, így dúsabb, bokrosabb lesz.

A másik lehetőség, hogy hagyod nőni a növényt, de neked tetsző formában futtatod, például a falra, így ápoltabb, rendezettebb lesz a látvány. Ha ehhez nincsenek kapaszkodók az otthonodban, akkor öntapadós csatokkal tudod rögzíteni az indákat a falhoz, vagy akár a szekrény oldalához is. A csatok segítségével akár egy egész falfelületet befuttathatsz, és a növény arra fog ‘menni’, amerre te szeretnéd.

Harmadik lehetőségként futhat a növény egy kókuszrosttal bevont támasztékra, karóra is. Itt fontos arra figyelni, hogy elég nagy cserepe legyen a szobanövénynek, hiszen még a támasztéknak is bele kell férnie középre. A hajtásokat általában ehhez is rögzíteni kell.

Viszont ha szerencséd van, akkor a kicsit nedvesen tartott kókuszrostba a növény gyökerei meg tudnak kapaszkodni, ám ez nem minden esetben következik be. Ha már túl nagyra nőtt a növény, akkor ültesd át, mert különben a hajtások elhúzhatják a támasztékot, és az egész cserép kiborulhat a helyéről.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.