Blog

Jó ha tudod: ezek lehetnek az ülőmunka veszélyei az egészségedre

2020.06.15 16:10
Jó ha tudod: ezek lehetnek az ülőmunka veszélyei az egészségedre

Nagyon szerencsés vagy, ha a munkád során lehetőséged van rá, hogy rendszeres időközönként, pihenőket beiktatva átmozgasd a tested. Ha pedig a munkahelyi széked megfelelően támasztja a hátadat, és biztosítja a helyes testtartást egész nap, akkor megütötted a főnyereményt. A legtöbben azonban nem ezt a tábort gyarapítják, és sokan már egészen fiatalon megtapasztalják az ülőmunka veszélyeit.

A derékfájás pedig csak a kezdet. Ha egy kis odafigyeléssel sikerül megelőzni a komolyabb egészségügyi problémák kialakulását, sok fájdalomtól kímélheted meg magad.

Ismerd meg az ülőmunka veszélyeit!

Nem elrettenteni szeretnénk, sokkal inkább felhívni a figyelmed rá, hogy bármilyen statikus pozícióban végzett munka jelentős megterhelést ró a testedre.

Az emberi fizikum alapvetően mozgásra van teremtve, az izmaink, izületeink, csontjaink akkor funkcionálnak tökéletesen, ha használjuk őket. Ehhez képest már maga az ülés is - még ha sokkal egyszerűbbnek is tűnik, mint például az állás - torzítja a helyes tartást.

A gerinc természetes görbületei határozottabbá válnak, a csigolyák és a porcok terhelése egyenetlen lesz, kopások alakulnak ki.

Az izmaink sem dolgoznak megfelelően. Az ülő helyzetben végzett munka során hajlamosak vagyunk a nyakunkat előre nyújtani, a vállainkat előre ejteni, a hátunkat begörbíteni. Bizonyos izomcsoportok ennek hatására befeszülnek, mások megnyúlnak.

A végeredmény: merev, fájó nyak és váll, fejfájás, sajgó derék, állandósult hanyag testtartás. Az utóbbi következményeként hosszú távon meszesedés, porckorong sérv is kialakulhat.

Apró trükkök, nagy segítség

Szerencsére az ülőmunka veszélyei jelentősen mérsékelhetőek, ha odafigyelsz a tested jelzéseire és időben cselekszel.

Ezért ha a munkád megengedi, rendszeresen, legalább óránként pár percre állj fel az asztaltól és mozgasd át magad. Fel fogsz frissülni, a munka is jobban megy majd, és a tested is hálás lesz érte.

A mozgás ellenére is az idő nagy részét a székeden ülve töltöd, ezért tedd az ülőalkalmatosságodat a lehető legkényelmesebbé. Egy ergonomikus deréktámasz használatával egyszerre teheted komfortosabbá az ülőhelyedet és óvhatod a gerinced egészségét.

A mozgásszegény életmód és a hosszú irodai munkaórák a derekunk nagy ellenségei, de ha tudod, mire kell nagyobb figyelmet fordítanod, és milyen eszközök állnak a rendelkezésedre, te kerülsz majd ki győztesként.

Ebben a kategóriában egyébként összeszedtünk pár dolgot neked, amelyek kicsivel könnyebbé tehetik a home office-ban végzett munkád ››

(fő kép forrása:Pixabay)

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.