Blog

Ha bepisil a kutya – a szobatisztaság tanítása

2020.06.04 15:11
Ha bepisil a kutya – a szobatisztaság tanítása

Új kutya gazdijaként gondot okoz a szobatisztaság elérése? Nem vagy egyedül! A kiskedvenc nevelése nem kis feladat, amit nehezíthetnek egészségügyi tényezők is. A megfelelő szoktatás következményeképp azonban a kutya heteken belül megtanulja, hogy hova végezze a dolgát. Ha pedig már idősebb, beteg kutyussal élsz együtt, akkor is van megoldás az állandó takarítás helyett.

Kölyökkutyáknál bizonyos szempontból könnyebb dolgod lehet, hiszen gyorsan tanulnak, nincsenek berögzült szokásaik. Ami viszont megnehezíti a folyamatot, hogy rövidebb ideig tudják visszatartani a vizeletüket, mint felnőtt társaik.

Szobatisztaság tanításakor fontos, hogy figyelemmel kövesd a kutya szokásait, és ezekre reagálj. Ha épp nem a neki kijelölt helyen kezdené végezni a dolgát, egy határozott NEM-mel szakítsd félbe, majd mutasd meg neki az erre szánt területet/vidd ki a kertbe. Hamar megtanulja, hogy mit vársz tőle. Ha pedig már magától sikerül a jó helyre pisilnie, ne felejtsd el megdicsérni!

Balesetek esetén viszont ne szidd utólag, mert hiába néz majd rád bűnbánóan, nem fogja összekapcsolni az okokat. Ilyenkor takaríts fel olyan tisztítószerrel, ami elnyomja a szagokat.

Ha nem tudod egész nap felügyelni kiskutyád a tanulási időszak alatt, akkor érdemes kutyapelenka használatát megfontolnod. Ezzel a módszerrel elkerülheted a baleseteket szerte a lakásban. Jelölj ki egy kisebb helyiséget, ahol kedvenced megvárhat, amíg el kell menned otthonról, és terítsd alá a pelenkát.

A pelenka a kertre szoktatásnál is bevethető. A kiskutya hamar megtanulja, hogy használja a pelenkát, te pedig fokozatosan, lassan mozgathatod azt a kert felé, így előbb-utóbb a kutya már a házon kívül fogja végezni a dolgát, így hamar megtanítható a szobatisztaság.

Az eldobható kutyapelenka azonban nem túl környezetbarát, ráadásul nem is olcsó. Szerencsére már létezik mosható és többször újrahasználható változat is, ami megakadályozza a szivárgást és a kellemetlen szagokat, valamint csúszásmentes bevonattal rendelkezik.

Mosható, újrahasznosítható kutyapelenka szobatisztaság tanításához

Itt tudsz újrahasznosítható kutya pelenkát rendelni ››

Idősödő, esetleg beteg kutya esetén nehezebb dolgod lehet a szobatisztaság elérésében. Főleg a vese-, vagy cukorbeteg kutyusok szenvedhetnek vizelési rendellenességekben, de létezik inkontinencia a kutyáknál is.

Az ő esetükben is megoldást jelent a mosható pelenka használata, így nem kell folyton tócsákat takarítanod a lakásban. Mindenképp keresd fel az állatorvost, ha bármilyen szokatlan dolgot tapasztalsz. A rendellenes viselkedésnek akár lelki okai is lehetnek, így amennyiben az orvos kizárja a szervi okokat, akkor érdemes megvizsgálnod a kutyussal való kapcsolatodat.

Ha kíváncsi vagy még több hasznos dologra a kutyusodnak, akkor néz körül ITT is ››

(fő kép forrása:Pixabay)

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.