Blog

Hagyományos farsangi ételek

2021.01.30 11:35
Hagyományos farsangi ételek

Bár látszólag a tél mostanában kezd bekeményíteni, azért már nincs olyan messze a vége. A tél vége pedig egyet jelent a beöltözős ünneplésekkel, karneválokkal, farsanggal.

Ha eme jeles alkalomra keresel ételötleteket, jó helyen jársz! Farsangi ételek közül számos fogást vonultat fel a magyar és a nemzetközi konyha is. Talán az egyik legismertebb, és ami biztosan mindenkinek eszébe jut, ha farsangról van szó, az a fánk. De ennél azért bővebb a választék.

A farsangi bőségesen megrakott asztaloknak régről jött jelentősége van: a babonák és hagyományok szerint minél többet eszünk farsangkor, annál bővebb lesz a termés és kövérebbek lesznek a disznók is. Evésre fel hát!

Húsos farsangi ételek

A hagyományos farsangi ételek igen nagy része húsos fogás. Mivel a farsangi időszak megelőzi a nagyböjtöt, amikor elhagyták a nehéz, húsos ételeket és az alkoholt, ezért a farsangi mulatságokon hagyományosan sok volt a zsíros, húsos, alkohollal készült étel.

A téli hidegben egyébként is igazán jól esnek a melengető levesek, egytálételek. Népszerű fogás például a részeges csirke, ami csirkehússal, szalonnával, fűszerekkel és némi fehérborral készül. Hasonlóan farsangi kedvenc a boros pecsenye, ami egy kicsit már összetettebb fogás, de ezt sem bonyolult elkészíteni.

Sütőlap a zsiradékmentes sütéshez »»

Ha már alkoholos húsokról van szó, akkor a konyakos kacsa sem maradhat ki a felsorolásból. Ehhez egy pecsenyekacsára, szalonnára, hagymára, vajra, olajra, fűszerekre, valamint borra és konyakra lesz szükséged.

Farsangi desszertek

A fánk szinte már-már elmaradhatatlan desszertje a farsangi ünnepségeknek. Ha gyerekek is vannak a mulatságon, akkor aztán főleg nem érdemes kihagyni, a fánk ugyanis nagy kedvenc a gyerekek körében is.

A klasszikus szalagos fánk helyett válogathatsz többféle recept közül: a csöröge-, a rózsa-, vagy a túrófánk is garantáltan sikert fog aratni. A fánkok lehetnek töltöttek (lekvárral, pudinggal, vanília-, vagy csokiszósszal), vagy simák, a tetejükre pedig kerülhet porcukor vagy színes máz is, de akár üresen is hagyhatod. Igazából csak a képzeleted szab határt a kombinációknak és díszítéseknek.

Fánk kinyomó »»

Ha pedig a spanyolok nemzeti fánkja, a churros mellett döntesz, akkor kínálj a mártogatáshoz csokiöntetet.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.