Blog

Karácsonyi halételek

2021.12.10 10:30
Karácsonyi halételek

A karácsonyi menük nem egységesek, rengeteg féle variáció létezik a magyar konyhákban. Az ünnepi menü egyik alappillére sok háztartásban a hal. Többféle, halból készült fogás is kerülhet a karácsonyi asztalra. Talán az egyik legismertebb a karácsonyi halászlé, ám ezzel nem ér véget a sor. Bár a magyarok kevés halat esznek, az ünnepekkor azért előkerülnek a jobbnál jobb halas fogások is. Alapvetően a hal inkább a mediterrán jellegű ételek alapanyaga, de a megfelelő fűszerezéssel remekül elkészíthető úgy, hogy illeszkedjen a karácsonyi menüsorba.

Népszerű még a rácponty, a fűszeres harcsaszelet, vannak izgalmas lazacos fogások, fogasfilé, bundázott ponty, vagy épp egy finom tőkehalfilé. A köretek is számtalan félék lehetnek, nagy népszerűségnek örvend például a zöldségágy, a waldof-saláta, a petrezselymes burgonya, vagy akár a tészta is, csak hogy néhányat említsünk. Néhány citromkarikát és valamilyen joghurtos, fűszeres öntetet általában mindegyik halas fogás jól visel.

Halászlére az ünnepek közeledtével egyre több étteremben lehet rendelést leadni, ugyanis nem mindenki vállalkozik rá, hogy elkészítse. A halas ételek elkészítése valóban igényel némi időt és odafigyelést. Az alapanyag beszerzése még nem is túl bonyomult, hiszen a legtöbb szuper- és hipermarket ilyenkor betáraz fagyasztott, hűtött, vagy élőhalból.

Amennyiben filézve veszed meg, akkor nincs vele további teendőd, mehetnek rá a fűszerek, és küldheted is be a sütőbe. Ha viszont egészben kapható halat vásárolsz, akkor kézülj fel a teendőkre. Az egész hal megtisztítása és feldolgozása nem a legegyszerűbb feladat. Főleg a pikkelyes fajták jelenthetnek nehézséget. A pikkelyek eltávoításához remek hasznát veheted egy jó halpikkely pucolónak. Segítségével könnyen és egyszerűen le tudod pikkelyezni a halat.

Nem kell késsel bajlódnod, ráadásul a konyha is tisztább marad, mivel tartályában összegyűlnek a pikkelyek, amiket neked csak ki kell önteni belőle. A következő lépés a belsőségek, az úszók és általában a fej eltávolítása. Attól függően, hogy mit készítesz belőle, következhet a filézés, amihez egy vékony pengéjű filéző kés a legjobb választás. Ezt követi a fűszerezés vagy pácolás, majd maga a sütés.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.