Blog

Megnyugtató gyerekszoba: éjjeli lámpa és mesék

2020.11.10 11:50
Megnyugtató gyerekszoba: éjjeli lámpa és mesék

Sötét gyerekszoba, félve elalvó kisgyermek? Sok szülő küzd hasonló problémákkal, amíg picik a gyerekek. A mesék és rajzfilmek világából könnyen átveszik a gonosz figurákat, akiktől alig mernek aztán elaludni. Az ágy alól kimászó szörnyek ellen nincs megoldásunk, de íme néhány dolog, amit tehetsz a biztonságos gyerekszoba céljából: pl. egy szép éjjeli lámpa vagy megnyugtató esti mesék.

Éjjeli világítás

Ha már kialakult az elalvás előtti félelem, akkor segíthet egy hangulatos lámpa elhelyezése a gyerekszoba sarkában. Ezáltal a kicsik nyugodtabbak lesznek este, hiszen nem érzik úgy, hogy a sötét miatt nem látnak eléggé a szobában. Valamint, ha az éjszaka közepén felébrednek, akkor is könnyebben be tudják tájolni, hogy hol vannak, hiszen a fényforrás egy biztos pont lesz a szobában.

Többféle éjjeli fény létezik, van, amit csak a konnektorba kell dugni, és egy egyszerű, kör alakú fényforrásból áll, illetve vannak ennél hangulatosabbak is.

Például ez a csillagkivetítős éjjeli lámpa igazi csillagos égboltot tud varázsolni a gyerekszoba falára és plafonjára, így megnyugtató, biztonságos hangulatot teremt a szobában. Ezek a lámpák nem foglalnak nagy helyet, így akár magatokkal is tudjátok vinni, ha pl. a nagyszülőknél vagy szállodában alszatok, így ott sem lesz teljesen ismeretlen a környezet a kicsi számára.

Csillagkivetítős éjjeli lámpa: a gyerekszoba sztárja

Megnyugtató mesék

Ha a gyerekszoba nem teljesen sötét éjszaka, éjjeli lámpa is van bent, akkor van egy másik fontos dolog, amit tehetsz a könnyű elalvás érdekében. Lefekvés előtt olvass nyugodt hangulatú, kedves meséket a kicsiknek. Ezáltal elalvás előtt ez lesz utolsó emléke, így nyugodtan, nem pedig felzaklatott állapotban próbál aludni. Sajnos népmeséink között is sok tartalmaz gonosz sárkányokat, de még a népdalok sem mondhatóak teljesen megnyugtatónak. Ez komoly feladat elé állíthatja a szülőket, megtalálni azokat a meséket és mondókákat, amik működhetnek a csemetéjüknél, de hidd el, érdemes ezt az erőfeszítést megtenned a nyugodt éjszakák érdekében. Esti mesékhez használd a mókás ujjbábokat!

A legtöbb kisgyermek néhány éven belül kinövi ezeket az elalvás előtti félelmeket, és később mókás dologként emlékszik rájuk vissza. Természetesen, ha nagyon súlyossá válnak a szorongásos tünetek, akkor érdemes szakértői segítséget kérni.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.