Nyakunkon a karácsony! Egyre gyorsabban közeledik, így ha idén nem akarod az utolsó pillanatban kitalálni az ünnepi menüt és megvenni az ajándékokat, akkor kezdd el időben a készülődést. Ha a menüt már megtervezted, esetleg a jól bevált hagyományos fogásokat tálalod majd fel, akkor jöhet az ötletelés a desszertekről!
Klasszikus karácsonyi fűszerek a fahéj, a gyömbér, a vanília és a szegfűszeg, na meg a mézeskalács fűszerkeverék. A legtöbb karácsonyi süti tartalmazza valamelyiket ezek közül, illatukkal megadva az adventi készülődés hangulatát.
Ha a hagyományos karácsonyi sütik mellett döntesz, akkor hozzávalók közül többek között mézre, dióra, csokira, színes díszítőtollra lesz szükséged. Eszközök közül pedig karácsonyi mintás (pl. fenyőfa, csengettyű, hullócsillag, angyal, stb.) kiszúróforma, kör alakú süteményforma, piskótaszeletelő és habzsák lesz a leginkább a segítségedre.
Az egyik legtipikusabb hagyományos karácsonyi süteményünk a mézeskalács. Amikor az illata belengi a lakást, akkor valahogy mindenkit átjár az ünnepi hangulat. Már csak ezért is érdemes belevágni: a fahéjas, mézes illat és az omlós tészta cukormázzal díszítve az ünnepek egyik legtipikusabb hírnöke.
Ám nem csak emiatt a varázs miatt éri meg: a mézeskalács kiválóan használható dekorálásra, díszítésre is. Kiszúróformák segítségével készíthetsz a tésztájából karácsonyfadíszt, mézeskalácsházikót, illetve koszorút is, de a formáknak tulajdonképpen csak a képzeleted szab határt. Díszíteni cukormázzal szokás, gyönyörű mintákat lehet rajzolni vele, de akár színes cukorkákkal is díszíthető, vay csokiba is márthatod.
Népszerűek még a diós, mákos sütemények. Klasszikus ebben a kategóriában a bejgli. A diós vagy mákos tölteléket mazsolával, vagy más aszalt bogyós gyümölccsel (pl. meggy) tudod bolondítani. Nem maradhat el az asztalról a mézes zserbó sem. Mézes krém, puha piskóta és csokimáz… kihagyhatatlan ünnepi sütemény.
Ha egy kicsit elrugaszkodnál a hagyományos sütiktől, és más népek konyháit fedeznéd fel, akkor jó választás lehet egy csokoládémousse. A mousse egy francia szó, és habot jelent. A csokimousse összetevői az olvasztott csoki, tojás-, illete tejszínhab. Poharakba, vagy mousse formába kanalazva, lehűtve tálald, tetejét díszítsd csokiforgáccsal és flambírozott meggyel.
Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.