Blog

Tavaszi munkák a gyümölcsösben

2021.04.28 10:00
Tavaszi munkák a gyümölcsösben

Ahogy múlik a tél, úgy közeledik a gyümölcsösben elvégzendő tavaszi munkák ideje. Ezek többek között a metszés, a kártevők eltávolítása, a lemosó permetezés és az öntözés-talajápolás. Bár ápolás nélkül is teremnek gyümölcsök a fákon, egy idő után ezek a fák elöregszenek és élvezhetetlen lesz a termésük. Ezért szánj elegendő időt minden tavasszal a gyümölcsösödre, és cserébe bőséges, egészséges terméssel fogják a fák meghálálni a gondoskodást.

A gyümölcsösben minden évben fontos feladat a metszés. Helyes metszéssel bővebb termés és hosszabb élettartam érhető el, lassabban öregszik el a gyümölcsfa. Nagyon fontos a metszés időpontja, például a barackfáknál a legjobb időszak, amikor a rügyek már kezdenek nyílni. Ha nem vagy gyakorlott a metszésben, akkor érdemes beletanulni, vagy hozzáértő segítségét kérni, mert fajtától függően eltérő lehet a technika. Rengeteg leírás és videó is van az interneten, ami alapján elsajátíthatók a megfelelő technikák.

Szintén a tavaszi munkák közé tartozik a növényvédelem a gyümölcsösben. A fák kérge alatt sok kártevő áttelelhet, amik ilyenkor kezdenek életre kelni. Érdemes ezért kora tavasszal fakaparóval átdörzsölni, letisztítani a kérget. Nagyon fontos, hogy a lehullott kéregdarabokat gyűjtsd össze és égesd el. Hasonlóképp kell eljárnod a tavaly a fákon maradt, összeaszalódott gyümölcsökkel is, ugyanis ezek remek táptalajt jelentenek a kórokozóknak és hernyóknak.

Szintén a kártevők elleni védekezéshez tartozik a tavaszi lemosó permetezés. Ezt általában megelőző jelleggel szokás alkalmazni különböző tetvek és betegségek ellen, mint a peronoszpóra, a monília vagy a levélfodrosodás. A permetezést a metszés után érdemes elvégezni. Ahogy a nevében is benne van, a tavaszi permetezést bőségesen, lemosás szerűen kell alkalmazni. Mindig tartsd be a permetszeren feltüntetett hígítási és kezelési utasításokat. Figyelj a hőmérsékletre is, mert vannak olyan szerek, amik csak bizonyos hőfok felett hatásosak.

A bőséges, szép termés és az egészséges fák érdekében nagyon fontos a gyümölcsfák körül a talaj ápolás is. Ehhez a legjobb megoldás, ha beásol a fák alá némi szerves vagy esetleg műtrágyát.

A munka itt nem áll meg, de ha ezeket a feladatokat elvégzed, máris rengeteget tettél a finom, egészséges nyári gyümölcstermés érdekében.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.