Blog

Tavaszi munkák a kertben

2021.03.07 15:18
Tavaszi munkák a kertben

Lassan vége a télnek, a fagyos föld felolvad, kizöldül a vidék és rügyeznek a fák. Egyre később megy le a nap, és a földben megbújó magok fokozatosan életre kelnek. Sok tennivaló akad ilyenkor, ez az időszak nem a tétlenkedésről szól. Ideje összefoglalni, hogy milyen tavaszi munkák várnak ránk a kertben.

Először is fordíts figyelmet azokra a növényekre, amik átteleltek. Az ősszel eldugott fokhagyma és a leveles zöldek ilyenkor már új erőre kapnak. Ezt segítheted azzal, ha fellazítod körülöttük a talajt, így az hamarabb átmelegszik a napsugaraktól, ezáltal a növénykék könnyebben növekedésnek indulnak. A télire betakart növényekről és virágokról ilyenkor már lekerülhet a takaró, hiszen ahogy melegszik az idő, úgy ébredeznek ők is.

A tavaszi munkák közül egy nagyon fontos tennivaló a komposzt széthordása a kertben. A komposzt fantasztikus tápanyagokkal látja el a kimerült talajt, amit remélhetőleg bő terméssel fognak meghálálni majd a növényeid. Attól függően, hogy mennyi áll rendelkezésedre, jó ha mindenhova jut kb. 2-3 cm vastagon. Ha elterítetted a talajon, akkor finoman dolgozd bele.

Fontos tavaszi tennivaló a metszés is. Vágd le a télen elfagyott, elszáradt részeket, majd alakítsd formára a növényt. Figyelj arra, hogy más metszési technikákat kell alkalmazni a dísznövényeknél, és mást a gyümölcsfák vagy a szőlőtőkék esetén, ezeknek érdemes még télen utánajárni, vagy profi munkaerőre bízni a feladatot.

Kerti munka és kiegészitő termékek ITT »»

Ahogy melegszik az idő, úgy kerülhetnek elő téli helyükről a cserepes, dézsás növények is, például a leander. Nézd át őket, hogy nem támadta-e meg esetleg kártevő a leveleket. Ha igen, akkor szappanos vízzel mosd le, majd be is fújhatod tetű elleni készítménnyel. Ezután érdemes átültetni őket, vagy legalább a egy felszíni talajcserét megejteni, hogy friss tápanyagokat kapjon a növény.

Ha füves területek vannak a kertedben, akkor gereblyézd össze az őszről megmaradt leveleket és egyéb szennyeződéseket, majd végez el a gyeplazítást. Ezáltal levegőhöz jutnak a fűszálak, amitől látványos növekedésnek indulnak.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg vagy nyomj egy like-t.