Hozzávalók:
5 dl zsírdús tej
6 dkg hideg vaj
10 dkg liszt
22 dkg cukor
4 tojássárgája
3-4 evőkanál barnarum
1 vaníliarúd
csipet só
a formák kikenéséhez:
1 evőkanál lágy vaj
1 evőkanál méz
Elkészítés:
A vaníliarudat hasítsuk fel és kikapart magjaival együtt tegyük a tejbe. Alacsony lángon forrósítsuk fel, és tartsuk forrón 5-6 percig, de forralni nem kell. Vegyük le a tűzről, a vaníliarudat dobjuk ki, és keverjük bele a hideg vajat. Hagyjuk kissé hűlni.
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze a cukorral, a sóval, majd a tojássárgákkal. Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a még meleg tejet és a rumot. Szűrjük át egy lefedhető edénybe, és egy egész éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe.
A formákat kenjük ki a vaj és méz keverékével, ettől még szebben barnul a canelé külseje. A franciák eredetileg olaj és méhviasz elegyével kenték ki, de ma már az átlagos francia receptek sem utasítanak erre, hanem egyszerűen vajat javasolnak.
A kikent formákat tegyük 15 percre a fagyasztóba.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A rumos-vaníliás sodót öntsük a formákba – fél centit hagyjunk a peremig –, majd süssük 65-70 percig, s még melegen borítsuk ki egy sütőrácsra, hűlni. Égettnek fog tűnni, de ez a dolga.
Még langyos állapotában, kézzel kell enni, café au lait kíséretében.