Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
30 dkg sós vaj
Elkészítése:
Keverd habosra a cukrot a vajjal.
Adj hozzá lisztet és a robotgép segítségével/gyors kézmozdulatokkal gyúrj belőle egynemű tésztát.
Csomagold folpackba és tedd a hűtőbe minimum 1-2 órára.
Vedd ki a hűtőből a nyers tésztát.
Alaposan lisztezett felületen nyújtsd ki 2-3 milliméter vastagra a tésztát és erőteljes mozdulatokkal mintázd meg a mintás sodrófával.
Sütőpapírral bélelj ki két sütőlemezt, helyezd rá a kekszeket és tedd vissza percre a hűtőbe.
Melegítsd elő a sütőt 180°C fokra.
Vedd elő a sütőlemezeket a hűtőből és tedd be sülni a süteményeket.
Süsd készre őket 20 perc alatt, amíg éppen világosra nem sülnek.
Ajánlatos több adagban nyújtani a tésztát, mert kisebb darabbal könnyebb lesz dolgoznod. Ha nincs otthon sós vaj, a nyers tésztához adj kb. egy kiskanál finom szemcsés sót. Sótlan vajjal készítve kiváló alaptésztát fogsz kapni, amelyet bátran variálhatsz aromás őrölt fűszerekkel, mint pl.: vanília, fahéj, kardamom, gyömbér, fahéj stb. Gasztroajándéknak tökéletes csokis kekszet is készíthetsz belőle egyszerűen: a kekszek nem mintás felét mártsd vízgőz felett olvasztott, kevés étolajjal kevert csokoládéba és sütőpapíron hagyd megszáradni.